Смяна на масло и филтри

Автосервиз „Мотовижън“ – Варна

Предлага смяна на масло и филтри на вашия автомобил. Вижте нашите предложения за ремонт.

Смяна на масло и филтри

Смяна на масло и филтри

Услугата може да включва както смяна на масло на автоматична скоростна кутия, така и смяна на маслен филтър, въздушен филтър и др.
Маслото с право се смята за един от най-важните консумативи по поддръжката на колата. Това важи с особена сила за онези от нас, които карат автомобили втора употреба. Неписан закон е да третираме колата „нов внос“ като изминала поне два пъти повече километри, отколкото е изписано на километража. Изобщо, първата грижа за автомобила, нареждаща се по значение дори преди зареждането с гориво, е проверката и подмяната на маслата. И докато сме на темата с колите втора употреба – всъщност големият пробег не е чак такъв проблем за една машина, стига да е обслужвана правилно и навременно.

Какво масло да сложа?
Всички производители препоръчват определени марки като най-добри за работата на съответния двигател. Хубаво е тези препоръки да се следват, но това разбира се не значи, че сте задължени винаги да използвате само каквото ви кажат. Можете да използвате масла от марка по ваш избор, стига да отговарят на техническите изисквания. Ако карате гаранционна или лизингова кола, вероятно трябва да се подчинявате на по-стриктни изисквания що се отнася до подмяната на консумативите, но ако вашият случай не е такъв, можете спокойно да се „разпореждате“ с това с какво масло ще работи двигателят ви.

Кога се сменя маслото?
В зависимост от експлоатацията на вашата кола маслото се сменя на определен брой изминати километри или минимум веднъж годишно (ако, например, колата не е карана или е карана съвсем малко). За съжаление този разход не може да се избегне дори ако автомобилът не е бил в движение. Напротив, дори тогава е още по-важно да се смени маслото, защото от застояването то губи качествата си и карането със старо и престояло масло може да увреди сериозно двигателя. А ние, разбира се, не искаме това!

Видове масла и вискозитет
Цифрата, която оказва какъв е визкозитетът на дадено масло, в най-общия случай означава колко плътно е то. Ако производителят препоръчва определен вискозитет за конкретния двигател, това не означава, че не можете да карате с по-високо число, но обикновено няма нужда.
Автомобилните (моторните) масла се класифицират според две основни характеристики:
вискозитет
експлоатационно равнище

В световен мащаб класификацията на вискозитета се определя по SAE сертификация. При експлоатационното равнище се взимат предвид Американска (API) или Европейска (CCMC) класификация.

Запазете час в нашия Автосервиз или се обадете за консултацияКонтакти